דילמה בלילה
דוד חייל בגולני שוחרר הביתה בליל שלישי של חנוכה בשעה 10 בלילה. אחרי נסיעה ארוכה ברכבת ובאוטובוס והליכה רגלית הגיע לביתו שבחולון בשעה 1:00 בלילה. לפתע נזכר שלא הדליק נרות. הוא לקח את החנוכייה שלו, הניח אותה בפתח הבית מבחוץ. אולם, בלכתו להביא שמן גילה שלא נשארה טיפת שמן בכל הבית.

מה יעשה כעת? האם ייקח שמן מחנוכיתו של חברו ללא רשותו או לא?
תשובה:
הרב יצחק זילברשטיין: הדבר מותר. אילו יוסף היה שואל רב, הרב היה מורה לו להפחית מעט שמן משלו ולהביא לדוד (שהרי מצינו חידוש גדול יותר במשנה ברורה שאדם שיש לו מספיק שמן לקיים את המצווה כמהדרין מן המהדרין שמוסיפים והולכים כל יום, ולחברו אין שמן בכלל, מוטב שידליק לעצמו רק אחד בכל לילה וייתן גם לחברו שהרי מן הדין צריך רק אחד בכל לילה).
לכן, מן הסתם גם בלי שדוד שאל את יוסף יש להניח שכך רצונו, ויכול דוד לקחת שמן לעצמו. היתר זה של לקיחת שמן הוא שייקח רק שמן לנר אחד. (זה כבר חידוש גדול ואין להוסיף להתיר לו לקחת שמן מחברו להיות מהמהדרין).
*****
בעל כעסן
יסמין ורון נשואים כבר שנתיים. יסמין התחילה לשמוע שיעורי תורה ולאט לאט החלה לשמור תורה ומצוות. לצערנו, רון בעלה לא אהב את העניין כלל וכלל. כל פעם שאשתו הדליקה נרות שבת או נרות חנוכה רון היה כועס ומכבה מיד את הנרות.

תשובה:
הרב זילברשטיין: יסמין צריכה להדליק נר בברכה. אין הדבר דומה למקום שיש רוח מצויה שתכבה את הנרות. לפי שאין לנו וודאות שרון בעלה יכבה.
יש לקוות שתיפול עליו רוח טהרה ויחליט שקדושת המצוות הם דווקא דבר טוב ויפה, ולכן תדליק בברכה.
*****
חידה לחג:
איך יתכן שמישהו ידליק נרות בחנוכה, ואינו יוצא ידי חובה, וההדלקה שלו פסולה, ואם ימתין עשרים דקות לאחר ההדלקה בלי לעשות כלום ההדלקה שלו תהיה כשרה והוא יוצא ידי חובה?
תשובה:
אם הוא ידליק נרות שהגובה הוא סנטימטר מעל עשרים אמה, וזו הדלקה לא כשרה. לאחר שהנרות יימסו מעט הנרות יהיו פחות מעשרים אמה והוא יצא ידי חובה. (ראה דברי יציב, אורח חיים סימן רפד, שדן שיצא ידי חובה באופן כז ה כיון ש'אשו משום חיציו', זה נחשב הדלקה במקומו, שההדלקה מתייחסת למה שלמטה).
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה